X

Nyheder

TRYGHED PÅ NETTET

Beskyt dine børn - Tips til forældre

Internet - ansvar
Af Vivian Bille Rasmussen 26/11-2015

Det er vigtigt, at du som voksen tager initiativet og taler med dine børn om, hvordan de skal bruge de digitale medier. Her får du 9 gode råd til, hvad du kan gøre.

1. Følg med dit barn ud på nettet

Vis interesse for, hvad dit barn laver på internettet og mobilen. Det kan være en god ide at sidde sammen foran pc’en og finde passende hjemmesider, som er sjove og spændende.

Det kan også være, at dit barn ved mere om de digitale medier end dig, men så er det vigtigt at du lytter, lader dig inspirere, og lærer sammen med dit barn. I sidste ende er det dig som voksen, der sidder med al erfaringen, som du skal give videre.

2. Tal med dit barn om internettet

Børn og voksne bruger internettet på hver sin måde. Det er derfor vigtigt, at du kender de værktøjet, som dit barn bruger - Facebook, instagram, snapchat, sms, mms og meget mere. Kender du ikke særlig meget til internettet og de programmer/app's, som børn bruger, så skaf dig viden.

Når du har kendskab til de værktøjer, som børnene bruger, har I et fælles sprog og forståelse, som kan skabe trygge rammer for børnene, så de ved, at de kan komme og tale med dig, hvis de bliver kede af noget eller oplever ubehagelige ting.

3. Mød andre på nettet, som du selv vil mødes

Internettet har sine regler for, hvordan man opfører sig. Det er vigtigt, at dit barn behandler andre på nettet, som det gerne selv vil behandles. Det kaldes også netikette, handler blandt andet om at:

  • huske på, at der sidder rigtige mennesker bag maskinen i den anden ende
  • ofrører sig på nettet, som du gør uden for nettet
  • tænke før du skriver - hav respekt for andre
  • være med til at forhindre misbrug på nettet - tal med en voksen, hvis du støder på ubehagelige ting, som derved kan forhindre, at det sker for andre
  • lade være med at tale grimt om andre.

4. Diskuter din families netbrug

Bliv enige i din familie om, hvilke regler som gælder, når I er på internettet. Hvordan I anvender personlig information og hvorfor? Hvad kan man stole på på internettet? Hvilke typer hjemmesider og aktiviteter er OK eller ikke OK i familien?

5. Lær dit barn forsigtighed med at videregive personlig information

Børnene bruger ofte internettet til at skabe sociale relationer og kommunikere med deres venner. Kend dit barns online profil og fortæl dem om vigtigheden af en sikker adgangskode, online mobning og hvad de skal gøre, hvis der opstår ubehagelige situationer.

Da mange hjemmesider kræver personlig information, for at brugerne kan få adgang til indhold og tjenester, er det også vigtigt, at dit barn er klar over, hvordan og hvornår personlig information kan gives videre. En simpel regel er, at dit barn ikke uden din godkendelse videregiver sin adresse, sit telefonnummer eller et billede af sig selv.

6. Vær til stede, hvis dit barn vil møde en bekendt fra nettet

Internet er et positivt mødested, hvor børn kan lære andre at kende og skaffe nye venner. Har dit barn truffet en person på internettet, som det gerne vil møde i virkeligheden, skal du ikke nødvendigvis kategorisk afvise det. Men du skal sørge for, at du eller en anden voksen er til stede ved mødet.

7. Husk den sunde fornuft – også på internetet

Lær dit barn altid at være kritisk overfor oplysninger. Lær samtidig barnet, at det naturligvis også gælder på internettet.

8. Vær ikke for kritisk mod barnets nysgerrighed

Dit barn vil sikkert møde hjemmesider med materiale, som både du og barnet finder stødende. Husk, at det er naturligt for børn at være nysgerrige og opsøge ”forbudte sider”. Når det sker, så grib chancen og tag en snak med barnet om indholdet. Barnets ret til information vokser i takt med dets evne til at tage kritisk stilling. Børn skal også have lov til at være nysgerrige og gå på opdagelse.

9. Rapportér om information og situationer, som du mener, er ulovlige

Du eller dine børn kan komme ud for information eller situationer på internet, som bør anmeldes til politiet eller til din internetudbyder. Husk, at det er vigtigt at du tager et medansvar for at anmelde ulovligheder. Gør du dette, er du med til at stoppe yderligere misbrug eller ulovligheder.

Emneord i denne artikel