X

Nyheder

LIKEJACKING

Hvad er Likejacking

Likejacking er Facebook spam, hvor formålet er at lokke almindelige Facebook brugere til at klikke "synes godt om" til en sjov video, konkurrence, billede eller lignende, som herved fylder guld i bagmændenes lommer.

orm
Af Vivian Bille Rasmussen 21/07-2014

Hvad er formålet med Likejacking?

Det primære formål med Likejacking kampagner er, at lokke trafik til en hjemmeside, som tilbyder konkurrencer og viser reklamer af tvivlsom karakter. Det gør de f.eks. ved, at man som Facebook bruger skal ”synes godt om” et sjovt, spændende eller interessant videoklip, inden man kan se det, og derved bliver indslaget også postet på ens egen side – de pirre altså til vores nysgerrighed.

Jo flere mennesker der synes godt om et opslag, jo mere spreder det sig og desto mere trafik, kan bagmanden suge til sig og tjene penge på. Ofte er dette det primære motiv.
Desværre kan det også udvikle sig til en regulær Clickjacking, som er mere destruktiv, da man risikerer at få skadelig kode eller virus ned på sin computer.

Hvordan får bagmændene penge ud af det?


Bagmændene tjener penge på den ekstra trafik på deres hjemmeside, hvor de viser banner reklamer, konkurrencer og forskellige popups med den hensigt, at folk skal klikke sig videre ind på andre hjemmesider. Det er også i disse situationer, at risikoen for skadelig software er størst.

Hvad skal man være opmærksom på?

Hvis man er nødt til at klikke "Synes godt om" for at se en video eller et billede - så lad være! Det er ofte muligt at finde videoerne på f.eks. Youtube og se dem uden at "Synes godt om" først.

Hvad skal man gøre, hvis man er blevet offer for Likejacking?

Forhold dig altid kritisk til alle links - også på Facebook. Er uheldet ude bør du fjerne den status besked, som automatisk er blevet postet på Facebook, og som derved er blevet delt mellem venner og bekendte og måske også offentligt. Dernæst bør man slette den pågældende applikation under funktionen "Mine applikationer" og fortælle sine venner om problemet og bede dem gøre det samme.

Eksempel på Likejacking

Det sidste eksempel på Likejacking, fra Facebook, er om nedskydningen af Malaysiske MH17 i Ukraine, hvor man ved at klikke på videoen, bliver ført over til en anden hjemmeside.

Likejacking

Billedet er taget fra CSIS.dk, hvor du også kan læse mere om netop denne kampagne.

Emneord i denne artikel