X

Nyheder

FUP

Svindlere udnytter tyfon

Pas på hvis du får mails om støtte til tyfon-ofrene. Vær sikker på, at du støtter de rigtige.

Handske på tastatur
Af Stina Christiansen 13/11-2013

Spam-mails forsøger at narre penge fra folk, der vil støtte ofrene for tyfonen Haiyan, der ramte Filippinerne i fredags.

De første spam-mails er allerede dukket op på nettet, og sikkerhedseksperter venter flere. De vil sandsynligvis angive at komme fra Røde Kors eller andre hjælpeorganisationer. I nogle tilfælde forsøger bagmændene at få modtageren til at overføre penge, andre gange går de efter oplysninger om betalingskort og bankkonti.

I forbindelse med den japanske tsunami-katastrofe i 2011 benyttede nogle svindlere sig af dette trick: De sendte mails ud, der angav at komme fra en hjælpeorganisation. Som svar-adresse angav de en ægte adresse hos hjælpeorganisationen – men samtidig var der angivet en CC:-adresse, der gik til svindlerne.

Sikkerhedsforsker Chris Boyd skriver, at man i den kommende tid kan vente tyfon-relaterede spørgeskemaer, falske indsamlings-websteder, falske "chokerende videoer" på Facebook og forsøg på at udnytte folks frygt for, hvad der er sket med deres familie og venner.

Anbefaling:
Giv kun støtte via hjælpeorganisationernes egne websteder og telefonnumre.

Kilde: DK-CERT.DK

Emneord i denne artikel