X

Nyheder

GODE RÅD

Vejledning til forældre med børn på facebook

Se hvordan du som forælder kan hjælpe dit barn på facebook.

Unge mennesker ved computer
Af Stina Christiansen 03/09-2013

Red Barnet, Børns Vilkår, Center for Digital Pædagogik og Medierådet for Børn og Unge kommer med en række anbefalinger til forældre med børn under 13, som har en facebook-profil.

Man skal være 13 år for at kunne oprette en profil på Facebook, men i Danmark er der mange børn under 13 år, der bruger Facebook alligevel. Følgende vejledning er til disse børns forældre. En beslutning om at lade sit barn få en profil på Facebook kræver, at man som forælder er klædt ordentligt på. Derfor vil de 4 organisationer sørge for tilgængelig vejledning og inspiration.


1. Oprettelse

Hvis du tillader dit barn at være på facebook, før de er 13 år, så giv dig tid til at hjælpe barnet med at oprette profilen og gennemgå sikkerhedsindstillingerne, så barnets profil kun bliver synlig for venner.
Sæt klare grænser for, hvem barnet må være venner med – du kan altid give flere tilladelser efter et stykke tid.
Sørg for, at personlige oplysninger ikke er synlige for andre end venner (adresse, telefonnummer, skole, e-mail). Læs Facebooks sikkerhedsguide for forældre

2. Kode

Hjælp dit barn med at lave en sikker adgangskode, som er svær at gætte, og lær barnet, at man aldrig må fortælle sin adgangskode til andre – heller ikke sin bedste ven.
Lær dit barn altid at logge ud efter at have brugt facebook på fremmede computere. Det kan være en god idé at fjerne fluebenet i boksen 'forbliv logget på'.
 

3. Sprog og god stil

Tal med dit barn om god skik og tone, når han eller hun chatter eller kommenterer billeder og statusopdateringer.
Vær en god rollemodel – spørg for eksempel om lov, inden du lægger billeder af dit barn på din egen facebook

4. Privatliv

Tal med dit barn om privatliv. Giv konkrete eksempler på, hvordan billeder og tekst kan cirkulere, så snart de er online. Fortæl også, hvordan firmaer kan indsamle oplysinger om dem via applikationer til brug for markedsføring.
Aftal sammen regler for, hvilke billeder og statusopdateringer det er ok at dele på nettet.
Vær opmærksom på, at hvis dit barn udgiver sig for at være ældre end det er, så skal de være forberedt på, at de kan blive opsøgt af 'jævnaldrende', som er meget ældre end barnet selv.
 

5. Spil, apps og reklamer

Facebook-profilen giver adgang til mange spil og applikationer (apps), som ofte er meget populære blandt børnene. Hjælp dit barn med at sortere i de mange tilbud.
Reklamerne på facebook er målrettet den profil, som de vises på, og sendes ud fra alder, køn og personens færden på nettet. Fortæl dit barn om reklamer og aftal, at dit barn ikke deltager i konkurrencer eller tilføjer applikationer, uden at du har givet lov.
 

6. Netkontakter

Lær dit barn at være kritisk over for venneanmodninger fra folk, de ikke kender i forvejen.
Brug tid på at følge med på dit barns venneliste.
Lær dit barn, at de skal afbryde kontakten til personer, der taler om sex eller er meget pågående.
 

7. Anmeld og blokér

Vis dit barn, hvordan man blokerer andre brugere og anmelder krænkende opslag.
En god kontakt mellem barn og forælder om livet på nettet løser mange problemer: vis dit barn, at det kan komme til dig med sine små og store bekymringer - også uden at frygte et facebook-forbud.
 

8. Venner med dit barn?

Sørg for at være ven med dit barn på Facebook, så du kan følge med, men giv også dit barn plads til privatliv.
Små børn synes ofte, det er rart at have kontakt med voksne, mens de med alderen søger mere privatliv. Hav derfor respekt, hvis de på et tidspunkt siger fra over for forældrekontakt på Facebook.
 

9. Samarbejd med andre forældre

Tag en grundig og åben snak med forældrene i klassen eller klubben om, hvordan I hver især forholder jer til jeres mindre børns brug af facebook. Aftal evt. fælles regler eller retningslinjer.

Kilde: Red Barnet, Børns Vilkår, Center for Digital Pædagogik og Medierådet for Børn og Unge

Emneord i denne artikel