X

Nyheder

FALSK SUPPORT

Pas på fupopkald

Svindlerne ringer op og udgiver sig for at være fra TDC, Microsoft eller andre firmaer.

tyv
Af Stina Christiansen 10/07-2012

I den sidste tid har TDC modtaget flere henvendelser fra kunder, som er blevet ringet op og har været udsat for forskellige former for svindelnumre.

I længere tid har vi advaret mod de folk, der ringer op og udgiver sig for at være fra Microsoft. Men nu er svindlernes repertoire blevet noget større, og de anvender forskellige historier i forsøget på at få adgang til kundens pc.

Vi har hørt om de nedenstående historier:

1) Svindlerne, der taler et udmærket dansk, oplyser, at de er fra TDC og skal fejlrette computeren. De beder kunden om at oplyse IP-adresse, og så vil de logge på computeren via 'fjernkontrol' for at hjælpe kunden.

2) Kunden bliver ringet op af en engelsktalende mand, som udgiver sig for at være fra Peter fra 'Windows Service Center'. Den såkaldte 'Peter' vil have kunden til at køre et program på sin pc, som han vil sende til kunden med den påstand, at kundens pc har sendt flere fejlmeddelser til deres system, og denne fil vil finde disse fejl.

3) Kunden bliver ringet op af en 'udlænding', som på TDC's vegne beder kunden om at sende en række data, blandt andet IP-nummer fra kundens  pc, fordi TDC via kundens netforbindelse har konstateret, at kundens pc blokerer for internettet.

I fremtiden vil svindlerne sikkert bruge andre og endnu mere udspekulerede historier for at lokke oplysninger ud af kunderne eller få adgang til deres pc. Formålet er at få kunden til at installere et program på pc'en. Derved bliver kundens pc typisk medlem af et 'botnet' - det er den type net, der bruges til at sprede spam, phishing-mails og lignende - eller måske direkte lave DDoS angreb, hvor en masse computere angriber eksempelvis en hjemmeside, så den går ned.

Hvad kan der ske?

Hvis du ikke hopper på nummeret og bare lægger røret, når de ringer, er der ikke risiko eller tab forbundet med svindlen.

Men hvis du har tilladt installation af programmet eller fjernkontrol af computeren, vil personen, der får adgang, kunne installere programmer på pc'en, som kan følge med i dine aktiviteter eller indlemre den i et 'botnet'.

Andre kunder har også oplevet at få tilsendt en regning på 3000 kroner for konsulentydelsen bagefter. Denne regning skal naturligvis ikke betales, men sendes videre til politiet med alle de relevante oplysninger.

TDC ringer kun til dig, hvis du har bedt om at blive ringet op af os, og vi vil aldrig overtage din computer eller bede om din IP-adresse, da vi kender den.

Hvad gør TDC?

Da der formodentlig ringes fra et 'Call Center' i udlandet, er TDC's muligheder for at forfølge sagen meget begrænsede.
Det er helt det samme som med phishingmails, som TDC og TDCs kunder desværre oplever en del af, og som TDC kæmper med at begrænse i hverdagen.

Hvad skal du gøre?

Du skal omgående melde svindlen til politiet med så mange oplysninger om sagen som overhovedet muligt.

Emneord i denne artikel