X

Nyheder

GODE RÅD

Simple trin til sikker online-adfærd

6 råd kan gøre dig og din computer mindre udsat, når I er online.

Lås på blåt tastatur
Af Stina Christiansen 04/01-2013

Hold din pc opdateret: Opdaterede programmer og et opdateret operativsystem er en forudsætning for at beskytte din pc mod en række trusler. Sørg for at holde alle programmer opdateret.

Tjek links før du klikker på dem: Vi ser en stigning i de it-kriminelles brug af link-forkorter-tjenester. Det betyder, at man ikke kan se hele linket og dermed lettere kan blive narret ind på en falsk side. En lang hjemmeside-adresse bliver kortet ned til færre bogstaver, og man kan ikke længere se, hvor den fører hen.
Det er derfor vigtigt, at du er sikker på de links, du klikker på i mails, på sociale netværkssider og almindelige hjemmesider.
Du bør vænne sig til at holde musen over et link et stykke tid, inden du klikker. Så vil linket eller en sætning blive vist, og du kan få en idé om hvad, det er for et link, før du klikker.
Hvis det er en kort URL såsom TinyURL eller lignende, skal dine alarmklokker lige tændes, og du skal kun klikke dig videre, hvis du er sikker på, at mailen virkelig kommer fra dem, den udgiver sig for.

Afslør aldrig personlige oplysninger online: Tænk på det med at give personlige oplysninger online som at møde en fremmed på gaden. Hvad ville du dele med en fremmed? Give ham dit CPR-nummer? Dit kontonummer? Din adresse og oplysninger om hvornår du tager på ferie?
Sørg for at indstillingerne på sociale netværk - især for dine børn - er
indstillet sådan, at kun godkendte venner kan se oplysninger om dig eller dine børn, og hold øje med hvem, der følger din familie online. Afslør aldrig dine bevægelser og planer om at være væk fra hjemmet online, især ikke på sociale netværkstjenester som Facebook og Twitter.
Sådan gør du Facebook sikker

Hold øje med dine børns brug af nettet: Du vil formodentlig ikke lade dine små børn lege uden opsyn, så lad dem ikke surfe på nettet uden et vågent øje. Se hvad de laver, del gode råd om at være forsigtig online med dem og forklar, hvorfor de eksempelvis ikke skal tale med fremmede i chatrum og på Instant Messenger, eller offentliggøre personlige oplysninger på sociale netværkssider.

Hold din pc sikker: Web-filtrerings-software kan give dig et hint om, du er ved at bevæge dig ind på en farlig hjemmeside, og du kan spærre for adgangen til bestemte hjemmesider for dine børn. Denne funktion er med i TDC's Sikkerhedspakke.
Antispam-software minimerer antallet af uønskede og fup-meddelelser. 
Men vigtigst af alt er, at du har et antivirusprogram, og at det er opdateret. 


Internet-sikkerhed handler om mere end på nettet: Husk, at internetadgang er ikke kun sker fra din pc og med en browser.
Fremmede kan komme i kontakt med børn via chat og IM i populære spil på spillekonsoller.
Mobiltelefonerne er begyndt at fortrænge stationære og bærbare pc'er, som den primære måde teenagere har adgang til internettet viser forskning fra Storbritannien.

Sørg for, at forældrekontrol er aktiveret på alle disse tjenester, så du kan forhindre, eller i det mindste kontrollere, når dine børn kontakter eller bliver kontaktet af fremmede eller nye spillevenner.

Kilde: Help Net Security

Emneord i denne artikel