X

Nyheder

GODE RÅD

Netetikette til børn og unge

Gode råd om god netetikette, som man kan bruge til at guide børn og unge godt på vej på nettet

Teenagere ved computer
Af Stina Christiansen 13/03-2013

Tænk før du tagger - god netstil er også dit ansvar
Du gør det for sjov, du gør det med vennerne, du gør det, fordi alle de andre gør det. Altså lægger billeder ud af dig selv og andre i mærkelige situationer, skriver kommentarer på andres profiler eller tagger venner, kæresten og familien på billeder rundt omkring på nettet. Vi gør det alle sammen, og sjældent for at genere andre. Men tænk lige over det en ekstra gang. For ville du selv synes, det var fedt at få dit fuldebillede fra sidste fest spredt til hele netværket? Gider du selv tagges med navn på et billede fra lejrturen i 3. klasse? Eller ville DU synes, det var cool, hvis andre end lige din bedste ven eller veninde vidste, hvem du er lun på?

Hvem skal vide hvad?
Du er ikke lige gode venner med alle, selvom du har dem i dit netværk på de forskellige netmødesteder. Når du uploader et billede af dig selv eller skriver noget personligt i din status update, så tænk lige over, om det er fedt, at alle i dit netværk ser med. Specielt dem, du kender mindst...

Skru på indstillingerne
Bruger du sikkerhedsindstillingerne på dine profiler rundt omkring? Her har du forskellige muligheder for at bestemme, hvem der skal se og læse hvad på din profil. For eksempel hvem der skal kunne skrive i din gæstebog eller se, hvad du laver lige nu. Skal alle have samme adgang til at kommentere hos dig? Sikkerhedsindstillingerne kaldes også "Privacy settings".

Du bestemmer selv!
Husk på, at du altid selv bestemmer, hvem du har lyst til at være venner med online, hvem der skal kunne besøge din profil eller se dine billeder, hvem der kan blande sig i det, du skriver - i det hele taget hvem, du omgås på nettet, og hvilken adgang de har til dine informationer og billeder. Sæt grænserne selv! Brug sikkerhedsindstillinger, blokering og sund fornuft, når du færdes online.

Tænk før du tagger
Det er vildt sjovt, at man kan tagge andre ved at skrive deres navne på et billede, så alle kan se, hvem der er på billedet. Men vend den lige om, før du tagger. Hvad er der på billedet? Er det en situation, du selv ville synes var fed, at alle skulle se? Og er den, du tagger en type, der synes det er fedt at blive udstillet?

Det store billede
Ofte sker der mange ting på et billede - også i baggrunden. Så kig lige på alt det, der sker uden om dig og din ven, hund eller klassekammerat. Er der folk, du ikke kender? Laver de noget mærkeligt eller privat? Piller næse? Kaster op? Et godt tip er at uploade billederne et ad gangen og kigge en ekstra gang på hvert enkelt. Upload for eksempel billeder i lav kvalitet, så er det mindre interessant for andre at nappe dem og bruge dem til alt muligt andet.

Ironi
Ord kan være nogle svære størrelser - specielt når de ikke ledsages af en stemme eller et ansigtsudtryk. Ironi er sjovt, men kan for eksempel være svært at forstå på skrift på nettet, hvis man ikke lige kender hinandens humor så godt. Så prøv eventuelt med en smiley i stedet.

Emneord i denne artikel