X

Nyheder

BESKYT DINE BØRN

Gode råd til forældrene

Børn skal lære at styre uden om farerne på nettet. Her er gode råd til forældre.

Far og søn ved pc
Af Erik Jon Sloth 13/03-2014

ACCEPTER, at medierne er en del af børn og unges virkelighed. Mobilen og internettet forsvinder ikke, så du kan lige så godt tage børnene i hånden og følge med derud. Vis dem vejen - ligesom ude i trafikken.

TAL med børnene om, hvilke sider de besøger, hvad de laver derude, og hvordan de bruger mobilen. Lyt og lær og skab dialog, så de er trygge ved at fortælle dig om deres oplevelser. Brug for eksempel tiden over aftensmaden eller i bilen og vær aktivt spørgende og interesseret uden at virke spionerende.

ORIENTER dig og følg med. Besøg de sider, de unge besøger - gerne sammen med dem - og find ud af, hvad det egentlig går ud på. Chat, send en sms, spil med - prøv selv! Vis interesse i stedet for frygt, der ofte bunder i manglende viden om de nye medier.

UNDGÅ forbud - sæt i stedet realistiske grænser. Hvis du selv følger med, så er det lettere at sætte grænser, som alle kan leve med. Lav en mediepolitik for brug af mobil, internet, webcams, spil og så videre. Og lav den gerne i fællesskab med børnene.

HUSK på, at nysgerrighed og grænsesøgning er naturlig, og at dit ansvar ikke kun går ud på at sige NEJ, men i høj grad på at være den voksne og ansvarlige sparringspartner, når grænserne skal prøves af.

LYT til børnene, når de prøver at inddrage dig. Og lyt også til det, der ikke bliver sagt. Læg for eksempel mærke til forandringer i deres adfærd. Er de kede af det? Virker de bekymrede? Tag initiativ og vis, at de kan tale med dig om det, der optager dem.

Eller sagt mere flere ord:

TAL SAMMEN. Den bedste kilde til viden om, hvad dine børn laver på nettet er børnene selv. Snak sammen, lyt til det, de fortæller. Hvilke sider besøger de? Hvordan netværker de? Hvem er de venner med? Hvem er de IKKE venner med? Hvad gør de, hvis de oplever noget ubehageligt eller mærkeligt på nettet? For det første får du en forståelse for det onlineliv, de lever, og bliver bedre i stand til at hjælpe og støtte dem. Og hvis din søn eller datter oplever, at du interesserer dig for og ved lidt om deres færden, så er det langt mere sandsynligt, at de vil komme til dig for hjælp, hvis de oplever noget, de ikke selv kan håndtere.

LÆR FRA DIG. Sørg for, at dine børn kender chatreglerne og de ti gode råd om sikkert net fra Medierådet. For så ved de, at de selv kan sætte grænser og bestemme, for eksempel hvem de vil chatte med eller mødes med eller er venner med.

BRUG NETTET. Internettet er kommet for at blive og er blevet så stor en del af dine børns hverdag, at de ofte hver eneste dag bruger det flittigt til at møde nye venner og holde kontakten med de gamle. De kommunikerer og deler billeder og oplevelser, og de henter viden og deler deres liv i stor stil. Faktisk har hver 4. danske barn på 9-10 år en profil på et socialt mødested på nettet, og det samme har 2/3 af de 11-13 årige og hele 86 procent af de 14-16 årige.
Så besøg de websider, børnene benytter, og hvis du ikke allerede har en profil på et socialt mødested som Arto eller Facebook, så er det en god idé at få oprettet en - så er det meget nemmere for dig at forstå og hjælpe dine børn på nettet.

FORSTÅ DIN ROLLE. Måske virker det som om, at børnene bare klikker derudaf og kan klare det hele selv på nettet. Men det er ikke helt rigtigt. I dag færdes selv meget små børn hjemmevant på computer og net - de er ferme med en mus og ved godt, hvordan man klikker omkring på et website og finder vej online. Men de har stadigvæk brug for de voksne omkring dem til at guide dem på vej, når det handler om at kommunikere, interagere og sætte grænser i relationerne online. De har brug for brug for hjælp til at få udviklet deres sociale og etiske evner - akkurat som de har det på legepladsen, i børnehaven eller i skolegården. Og hvis børnene ønsker at møde nogle fra nettet i virkeligheden, så tag med!

SÆT GRÆNSER I FÆLLESSKAB

Konkrete grænser for, hvor meget og hvor ofte, dine børn må være på nettet, kan være en god hjælp. Eller for hvor meget man må tale i mobil eller spille computerspil. Det er dog altid en god idé at sætte grænserne i samarbejde med børnene. På den måde har de medindflydelse, og der er større sandsynlighed for, at I får sat nogle grænser, som alle finder rimelige.

HUSK PÅ, at forbud ofte synes den nemmeste udvej, men sjældent er det. Tekniske redskaber som filtre og forældrekontroller er vigtige redskaber, men børnene vil finde deres vej ud på nettet uanset. Så det handler i lige så høj grad om at forstå og guide, som det handler om at sige nej.  

GØR NOGET

Du eller dine børn kan komme ud for information eller situationer på internet, som bør anmeldes til politiet eller til din internet-udbyder. Husk, at det er vigtigt at tage et medansvar for at anmelde ulovligheder. Gør du dette, er du med til at stoppe yderligere misbrug eller ulovligheder. Det er vigtigt, at dit barn oplever, at du som voksen kan og vil hjælpe til i en sådan situation.

Du bør for eksempel anmelde:

  • Forsøg på at lokke dit barn via chat/mail/messaging
  • Børnepornografi eller andet krænkende materiale
  • Trusler eller grov adfærd via chat/mail/messaging
  • Opskrifter på fremstilling af bomber, våben med videre
  • Køb/salg af våben
  • Andet materiale, der kan være bevis på, at en lovovertrædelse har fundet sted

Du kan anmelde den slags hos Red Barnet og Politiet.

Emneord i denne artikel